top of page

Čuječnost - Depresija in anksioznost

DEPRESIJA


Svoj delež k depresiji prispevajo: Misli, ki so posledica ponavljajočih se negativnih miselnih vzorcev (premlevanje) in izogibanje neprijetnim mislim in občutkom. Oseba se z njimi ne želi soočiti.

Kako pri tem lahko pomaga čuječnost?

Razvija sposobnost, da se z neprijetno izkušnjo in čustvi soočimo, namesto da bi se jim izogibali. Izogibanje težkim izkušnjam in čustvom je dokazano ključ do ponavljanja depresivnih stanj.

Postopoma se preko Čuječnosti razvije drugačen odnos – sprejemanje, prijaznost in radovednost do izkušnje. Seveda s podporo rednih praks, ki omogočajo bolj zdrav pristop k čustvom.

Omogoči pogled iz drugačne perspektive – gledanje iz drugega zornega kota. Stvari vidimo iz večje perspektive. Ta premik pogleda pomaga preoblikovati misli, ki narekujejo večno trajanje takega razpoloženja in je »JAZ«. Stanje pogledamo od zunaj, izven nas.

Pomaga razumeti delovanje uma, ki nas neprestano vodi v avto-pilotsko šofiranje skozi življenje. Avto-pilot nam predlaga avtomatično vračanje na ene in iste poti. Posledično tudi na vedno iste misli, razmišljanja in vzorce vedenja.

Razvije pa zdrave navade uma. Depresija nosi zelo motečo navado – premlevanje. Žal je to premlevanje vrtinčenje negativnih misli, občutkov in idej. Vedno znova, ob vsakem trenutku. Vrtinčenje privablja le omejeno količino notranjih virov. Čuječnost odpre vrata še vsem ostalim virom, ki jih vsak od nas nosi v sebi. Prepreči nam ujetost v negativno spiralo in odpre nove možnosti.



ANKSIOZNOST


Imate izpit, razgovor za službo, javni nastop?

Kolikokrat se je že zgodilo, da zaradi strahu ni šlo vse po načrtu?

Klub odlični pripravi in urah vloženega časa v učenje, je ostala izpitna pola prazna?

In enako pri javnem nastopu: se je že zgodilo, da se je naenkrat pojavil tresoči glas, mehka kolena, pripravljen govor pa je enostavno izpuhtel iz spomina?

Anksioznost je stanje, ki močno moti ritem življenja. Človeka onemogoči, ga zadrži v svoji kletki, od koder ne more več pokazati svetu, kdo je, kaj lahko pokaže, kaj lahko daje in podobno. Postane del nas in našega obstoja.

Kaj je ti zanimivo? Prisotne so misli in skrbi glede prihodnosti.

Skrbi nas kako bo, kaj bo, kaj se bo zgodilo in … velikokrat je zraven še kratka besedica »Če«. Jutri, naslednji teden, mesec … V glavi se pojavljajo strašljive negativne napovedi in tem primerni rezultati. Seveda vse to razmišljanje privabi vrsto negativnih misli, občutkov in vedenje izogibanja.

Oseba je v takem stanju resnično onemogočena!

Čuječnost nevtralizira vsa ta negativna zastrašujoča predvidevanja.

Biti v tem trenutku, brez prihodnosti. Zaživimo tukaj in zdaj. Um se iz prihodnosti ponovno vrne nazaj v sedanjost, v kateri je vedno vse OK. Um se tu umiri, zastrašujoče misli pa izgubijo svojo moč.

6 views
bottom of page