top of page

ČUJEČA POZORNOST

Updated: Dec 14, 2019


Kaj ponuja:

▶ Olajšanje bolečine in stresa

▶ Izboljšanje odnosov – vključno s samim seboj

▶ Boljše razpoloženje in kreativnost.

Čuječnost zagotavlja obilico pozitivnih premikov. O tem so bile opravljene številne raziskave:





MOŽGANI



Do nedavnega so zbili znanstveniki prepričani, da so povezave v možganih in struktura sama pri odraslih nespremenljiva. Spreminjanje možganov so določili kot zelo zapleteno. Zdaj pa vemo: možgani se stalno spreminjajo in preoblikujejo. Kot primer lahko naveden violinista. Ugotovili so, da je predel možganov, ki je odgovoren za spretnosti prstov znatno povečan v primerjavi z ne-violinistom. Podobno je z vozniki taksija: predel možganov, ki je odgovoren za prostorsko orientacijo je pri njih bistveno večji.

Vse to jasno nakazuje, da z enostavnimi vsakdanjimi opravili, ki se ponavljajo dejansko preoblikujemo možgane. To imenujemo neuroplastičnost. To je dobra novica, ki podre stara prepričanja, da se s starostjo starajo tudi možgani.

Zanimiva je raziskava, ki so jo opravili med skeniranjem možganov Tibetanskih menihov (profesor Richard Davidson v sodelovanju z Dalaj Lama). Ugotovili so, da se je med meditacijo, ki je trajala precej dolgo, močno povečala aktivnost sprednjega dela možganov (prefrontalni korteks), ki je odgovorna za radost in pozitivno naravnanost.

Mogoče boste ob teh besedah rekli: »OK, ampak za tako meditacijo pa res nimam časa«

Tako se sedaj postavi vprašanje: Kaj pa 30 minut, bi šlo. Bi bil to problem?

Znanstveniki so se lotili tudi tega problema – problem s časom. Ali 30 minut na dan vpliva na izboljšanje delovanja možganov? Odgovor je DA

Sestavili so dve skupini ljudi. Prvo so podučili o kognitivno-vedenjski terapiji in tehnikah, ki so jih nato izvajali na sebi. Drugo skupino pa usposobili za vrsto meditacije – čuječnost (ljubeča prijaznost). Rezultati so bili naslednji: v skupini, ki je svojo zavestno pozornost usmerjala na ljubeč odnos do samega sebe, je veliko posameznikov kazalo precej več samospoštovanja in ljubečega odnosa do sebe, kot v drugi skupini.




IZBOLJŠANJE ODNOSOV


Izboljšanje odnosov je druga pozitivna pridobitev pri meditaciji. Meditacija pozornosti sproži močne spremembe v odnosih – razlogov je več:

Med meditacijo izklopimo stres. Ko smo pod stresom, nas lahko že minimalna pripomba spravi v obrambni položaj in prepir se začne. Ko pa je stres izklopljen postanemo bolj razumevajoči, sočutni, manj reaktivni in presojajoči. Vse to pa je tudi del osnove dobrih odnosov, tako na delovnem mestu, kot v družbi bližnjih. Pozornost, ali kot rečemo čuječnost, razvija našo sposobnost spremljanja trenutka za trenutkom in sprejemanja napak brez presoje in očitanja – take kot so. Brez predalčkanja in oznak..

Pozornost vodi do višjih ravni empatije in sočutja. Razvija se bolj skrben, ljubeč odnos prvič do sebe in drugič do vseh ostalih.

SPODBUJA USTVARJALNOST

Naša ustvarjalnost je v celoti odvisna od stanja uma. Jasno je, da ne moremo pričakovati ustvarjalnih idej od razburjenega, jeznega ali depresivnega človeka. Ustvarjalnost zahteva pregled situacije ter iskanje novih možnosti in idej.

Čuječnost je točno to, kar bo sprožilo proces ustvarjanja nečesa novega. Zavedamo se misli, ne da bi jih presojali. Zavedamo se samo njihovega toka. Ko ni več sodb, se pojavijo ideje in rešitve. Pojavi se nov način razmišljanja in pogleda mogoče iz povsem drugačne perspektive.




7 views
bottom of page