top of page

DRUGAČEN POGLED



Ko nenehno iščem udobje v občutku nadzora, poskušam vplesti svojo voljo v svet. Um se zaplete v neskončno zanko obsodb, obsesije, načrtovanja, pričakovanja, sanjarjenja in me drži v svojem – takem načinu. Načinu delovanja tako, kot si sam želi in je prepričan, da ima prav.

Nasprotno, pa si lahko izberem drugačno pot. Imam svobodno voljo. Izberem si lahko stanje »Biti tukaj in zdaj«, ko se soočam z resničnostjo, realnim odsevom sedanjosti. Brez načrtov, pričakovanj in če mi ne gre, brez obsodb.

Kako sproščujoče stanje. Ničesar ni, kar bi me vleklo naprej v prihodnost ali nazaj v pretekle zmote. Počivam v tem trenutku in se zavedam prostora, ki ga razmislek o kontroli, strahu, željah, …

V tem miru sta mi ponujeni dve možnosti: Biti s seboj, v sprejemanju dogajanja ali boriti se nasproti, vzpostaviti odpor, upreti se. Če se želimo rešiti spon ki nas onesrečujejo, žalostijo, jezijo, ustvarjajo želje in pričakovanja brez pravega rezultata, jih moram enostavno odvreči stran, Spustiti da odide. Ne upirajte se.

Vsakič, ko občutite stisko se vprašajte: »Od kod prihaja to trpljenje?«

Poglejte drugače – iz drugega zornega kota.

Ko zagrabi odpor, želja po rezistenci in borbi s slabimi občutki, ki sprožajo trpljenje – vstopite v meditacijo.

Večina pravi, da zanjo enostavno nima časa. A splača se. Ni potrebe po dolgotrajnem sedenju v tišini. Dovolj je 15 minut »Vrnitve k sebi«. Ni pravil, ki narekujejo kaj je prav in kaj narobe. Brez skrbi, ne delajte si preglavic s tem, ali meditirate prav ali narobe.

Jeza, strah, obsojanja, želje in pričakovanja v človeku sprožijo neravnovesje. Odzove se z bolečino, neprijetnim počutjem ali celo s stresno reakcijo.

V meditaciji te neprijetne misli samo spremljajte. Od kod prihajajo in od kod se pojavlja odpor zaradi njih. Od kje jeza, strah, čemu jeza ali strah? Zakaj se tako počutim? Kaj čuti moje telo? Bolečino? Kje je?

Razčistite svoj odnos do tega stanja. Postopno: čustvo, ki se nekje nahaja. Frustracija? Krivda? Vznemirjenost? Tesnoba? Bolečino, ko jo morda čutite tam nekje na telesu. Mogoče ni bolečina, ampak drug telesni občutek, neprijetnost, tiščanje, ščemenje, napetost, …

Raziščite, brez odpora

7 views
bottom of page